Diákvetélkedő

CSILLAGOK ÖSSZEKÖTNEK MINKET – CSILLAGÁSZAT HATÁROK NÉLKÜL

A TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület és a Szlovák Központi Csillagvizsgáló nemzetközi csillagászati diákvetélkedőt hirdet a 2021/2022 tanévben.

A rendezvény az Interreg SKHU/1902/4.1/050 projekt keretében kerül megrendezésre.

 

A verseny tartalmáról:

 1. A verseny témája, ismeretanyaga: csillagászat, űrkutatás. A fordulók során változatos feladatokat kapnak a résztvevő csapatok. Lesznek tudománytörténeti, az űrkutatás mérföldköveire vonatkozó és a fényszennyezéssel kapcsolatos kérdések, valamint gyakorlati vonatkozású és észlelési feladatok is.
 2. A verseny 3 fordulós.
 3. A felkészüléshez az első fordulóban bármi felhasználható, de a középdöntőben és a döntőben semmilyen segédeszköz nem használható. Ha egy szöveges megoldás több csapatnál is feltűnően megegyezik, akkor egyik csapat sem kap pontot rá.
 4. Az értékelést, a megoldások pontozását a szervezők munkatársai végzik.

 

Résztvevők, nevezés, első forduló:

 1. A vetélkedőn részt vehetnek a Komárom-Esztergom megyei (HU) és Nyitra megyei (SK) iskolák 5., 6., 7. és 8. évfolyamos diákjai.
 2. A vetélkedőre 3 fős csapatok nevezhetnek. Egy iskolából, osztályból több csapat is indulhat, de egy tanuló csak egy csapat tagja lehet. A csapatok több osztályból is összeállhatnak. Ha valaki betegség vagy egyéb okok miatt a vetélkedő folyamán kiesik a csapatból, másik diák léphet a helyére, de erről a verseny szervezőit értesíteni kell.
 3. Nevezési díj nincs.
 4. A nevezés az első forduló megoldásainak beküldésével egyidejűleg történik e-mailben.
 5. Az első forduló feladatait honlapunkról lehet letölteni: https://titkom.hu/vetelkedo/
 6. A megoldásokat e-mailben (csatolt .doc vagy .pdf fájlban) kell majd visszaküldeni szintén a titverseny @ gmail.com címre.
 7. Az első forduló beküldési határideje: 2021. november 30. 24.00 óra.
 8. Az első forduló beérkezési határideje utáni nevezéseket nem veszünk figyelembe!
 9. Az első forduló megoldásainak beküldésével a csapatok egyúttal a 10. Országos Kulin György Csillagászati Diákvetélkedőre is kvalifikálják magukat.

Az első forduló végeredménye: itt érhető el.
A középdöntőről:

 1. A középdöntőkbe első forduló legjobb 14 magyarországi és 14 szlovákiai csapata jut tovább. A középdöntőket 2022. márciusában Tatán (a magyar csapatoknak), illetve Ógyallán (a szlovák csapatoknak) rendezzük meg.
 2. Az utazást a csapatoknak maguknak kell megoldani.
 3. Minden döntőbe jutott diák és felkészítő tanár tárgyjutalomban részesül.

A középdöntő végeredménye: itt érhető el.
A döntőről:

 1. A döntőbe mindkét ország legjobb 4-4 csapata jut tovább. A nemzetközi döntőt 2022 tavaszán rendezzük meg Ógyallán (Szlovákia, Hurbanovo).
 2. Az utazást a csapatoknak maguknak kell megoldani.
 3. Díjazás: minden döntőbe jutott diák és felkészítő tanár emléklapot kap, és tárgyjutalomban részesül.
 4. Az eredményeket közzétesszük a szervezők honlapjain, valamint a döntőről beszámoló lesz az Élet és Tudomány hetilapban és a Kozmos magazinban.

 

A vetélkedő médiapartnere az Élet és Tudomány (HU) és a Kozmos (SK).
Eredményes versenyzést, jó szórakozást kívánunk!