A csillagok összekötnek minket – csillagászat határok nélkül

A projekt címe: A csillagok összekötnek minket – csillagászat határok nélkül

A projekt regisztrációs száma és időtartama: SKHU/1902/4.1/050, 2021. január 1. – 2022. december 31.

A projekt összköltségvetése: 391,020.00 EUR
ebből az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) által nyújtott támogatás 332,367.00 EUR
 A TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület teljes költségvetése 321,060.00 EUR
 ebből
  • az ERFA támogatás 272,901.00 EUR
  • az állami társfinanszírozás 32,106.00 EUR
  • a TIT önerő 16,053.00 EUR

A TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület és a Szlovák Központi Csillagvizsgáló (Hurbanovo – Ógyalla) sikeresen pályázott az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül a STARS CONNECT US című, SKHU/1902/4.1/050 számú projekt megvalósítására. A projekt fő célja a Komárom-Esztergom Megye-Nyitra Megye határ menti régió két legfontosabb csillagvizsgálója (Szlovák Központi Csillagvizsgáló /SUH/, TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum /Tatai Csillagda/) közötti hosszú távú együttműködés megerősítése és továbbfejlesztése.

A két partner a tudományos munka fejlesztése és megerősítése érdekében közös professzionális programokat, tudástranszfer-eseményeket, szakmai kirándulásokat és képzéseket szervez, valamint innovatív eszközöket vásárol a tudományos megfigyelések végrehajtásához.

A különböző promóciós tevékenységek, úgy, mint nyilvános konferenciák, csillagászati versenyek diákoknak, hordozható távcsövekkel való szabadtéri bemutatók vagy interaktív kiállítások, arra szolgának, hogy a csillagászat vonzóbbá váljon az emberek számára. A többnyelvű weboldalak és brosúrák naprakész tájékoztatást nyújtanak a csillagvizsgálók által szervezett programokról.

A tatai infrastrukturális beruházás is a fent említett célokat szolgálja.

Egyrészt a megfigyelőközpont kibővítése lehetővé teszi a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület tagjai számára, hogy tudományos megfigyeléseket hajtson végre a Tatai Csillagdában, így nyújtva segítséget a SUH tudományos munkájához. Ezáltal erősítve a két szervezet közötti szinergiát.

Másrészt a nagyközönséget szolgálja, mivel elegendő helyet biztosít a látogatóknak nyújtott új szolgáltatások számára, valamint az interaktív múzeumban kiállított Posztoczky örökség is jelentőségének megfelelő méltó elhelyezést nyer.

Nemzetközi Napórás Konferencia

2021. szeptember 18-án a Tatai Várban rendeztük meg a Nemzetközi Napórás Konferenciát.